P R E S E N T E R A R

Tågsemestertimmen

🚆🏖️🕐

Ett digitalt event som ägde rum 28 mars kl 12.45-14.15

Talade gjorde ett tiotal personer däribland Per Bolund, vice finansminister, ansvariga för de Nordiska tågresegrupperna, representanter från Railtic, Snälltåget, Bodens turistbyrå och Inlandsbanan samt Johan Ehrenberg från ETC och rockartisten Sofia Härdig. Medverkade som åhörare gjorde ett 80-tal personer från hela Sverige. 
Tågsemestertimmen arrangerades med anledning av den uppskjutna Tågsemesterdagen som senarelagts pga av Coronapandemin.

Som medlem i Tågsemesterklubben kan du se Tågsemestertimmen i efterskott. Medlemskapet kostar 99 kr och kan köpas här.

Nedan kan du se en liten trailer i form av 30 sekunder från vårt tekniktest inför Tågsemestertimmen. 👇

Köp biljett och bli medlem i Tågsemesterklubben!

Summering av Tågsemestertimmen

Susanna Elfors och Andreas Sidkvist hälsar välkomna

Grundarna av Kadunk som driver Tågsemester.nu och arrangerar gruppresor med tåg och Tågresevent presenterade sig och dagen.

5min

👨‍🏫 Intervju med Per Bolund, vice finansminister

Siffrorna anger tiden in i webbinariet då frågan tas upp. 

Susanna Elfors medgrundare Tågsemester.nu, intervjuar Per Bolund 
1:40
Per Bolund om situationen nu och om regeringens satsningar på att förenkla tågbokning och satsningar på järnvägsinfrastruktur samt glädjen över att Tågsemestergruppen finns.
8:04
Per Bolund om att resa i Sverige med tåg.
9:23
Per Bolund om höghastighetsjärnvägen mellan Järna och Linköping.
10:17
Per Bolund uppmanas att ta ställning och att favorisera tågtrafikanter högst. Vilket miljöpartiet redan gör...
11:54
Per Bolund om att flygindustrin stöttas upp nu med anledning av Coronakrisen och hur han ser på det.
13:28
Per Bolund om att se Coronakrisen som en möjlighet till omställning.
14:14
Per Bolund om när Coronakrisen kan vara över.
14:56
Per Bolund om vad han drömmer om för tågresor.
15:30
Per Bolund om hållbara transporter i Tyskland och en önskan om mer samarbete från tyskarna när det gäller järnvägstrafik över gränserna.

15min

🇫🇮🇳🇴🇩🇰🇸🇪 Nordisk tågkrasch! - Eller?

Andreas Sidkvist kollar läget med ansvariga för tågresegrupperna i Norden. Eivind Traedal - Togferie (Norge), Santeri Junttila - Maata pitkin matkustavat (Finland), Peter Kristensen - TOGREJSER (Danmark) och Susanna Elfors från svenska gruppen Tågsemester.

20min

18:06

Santeri Junttila från Finland som startat gruppen Maata pitkin matkustavat (ungeför Resor längs marken) (med cirka 20 000 medlemmar) berättar om syftet med gruppen och hur gruppen fungerar.

20:54

Eivind Traedal har startat Facebookgruppen Togferie som samlar 38 000 norrmän som vill resa hållbart med tåg. Här berättar han om gruppen och järnvägen i Norge.

23:21

Peter Kristensen medadministratör för gruppen TOGREJSER som startades under 2018 och nu samlar 7000 danskar berätttar om läget i Danmark när det gäller tågresande och chocken när svenskarna började fylla tågen mellan Köpenhamn och Hamburg.

27:16

Susanna Elfors som startade Facebookgruppen Tågsemester 2014 berättar om den otroliga utvecklingen sedan dess.

30:14

Santeri Junttila - Maata pitkin matkustavat (Finland) uttalar sig om läget och hoppas på bättring till sommaren.

30:51

Eivind Traedal hoppas kunna åka till Danmark i sommar och ser Coronapandemin som en påminnelse om vikten av att resa hållbart.

32:23

Peter Kristensen ser effekter av Coronakrisen i gruppen TOGREJSER där aktiviteten har minskat rejält samt tar upp kaoset när Danmark stängde sina gränser mot Sverige.

34:27

Susanna Elfors redogör för läget i den svenska Tågsemestergruppen med anledning av COVID-19. Och hoppas att Coronapandemin kan bli en väckarklocka att resa på ett säkrare och mer hållbart sätt och minska flygande.

36:55

Santeri Junttila berättar om sin planerade resa från Helsingfors, via Uleåborg, Torneå, Kienmi

37:37

Eivind Traedal tipsar om att ta tåget till Bodø.

38:08

Peter Kristensen tipsar om Norrland i Sverige som resmål.

20min

📇 Tågsemester.nu:s partners presenterade sig


Några av Tågsemesterdagens utställare berättade hur de tänker om läget.

Carl Johan Alkstål från Railtic, Marco Andersson från Snälltåget, Marita Bergström från Bodens turistcenter och Elena Jönsson från Inlandsbanan presenterar sig.

39:48

Susanna Elfors introducerar våra partners.

40:15

Calle Alkstål från nystartade bokningstjänsten Railtic berättar om sin tjänst och hur de arbetar nu med anledning av Coronapandemin.

42:21

Marco Andersson från Snälltåget berättar om utvecklingen efter Coronapandemin och hur de hanterar det och siar om framtiden.

45:41

Marita Bergström från Bodens turistcenter berättar om tåghubben Boden och hoppas på att få välkomna många tågentusiaster till sommaren.

47:41

Elena Jönsson från Inlandsbanan berättar om hur det tänker om sommarens säsong och hoppas på nya resor.

10min

⚓ Johan Ehrenberg - Det finns hopp för tåget!

50:15
Johan Ehrenberg ledarskribent på ETC ser tåget som framtidens transportmedel och nämner ett frakttåg som går från London till Peking varje dag och är billigare än alla andra transportmedel som ett exempel på detta. Örebro är enligt Johan Ehrenberg ett annat exempel på att det skulle gå att få gratis tåg om politikerna inte subventionerade flyget.

5min

👩‍🎤 Sofia Härdig postpunkens okrönte drottning om sina tågturnéer

Sofia Härdig rockmusiker och multimedia-artist berättar om sina turnéer med tåg. Nu senast till Tyskland. Tidigare bland annat tagit tåget till Ryssland och Sverige. Lyfter varför tåget är bättre än andra transportsätt. 
57:00 

Sofia spelade också en fin sång men hennes telefonmick hade svårt att fånga henne distade gitarr så här kan du lyssna på Sofia Härdigs musik på Spotify istället:
https://open.spotify.com/playl...

15min

Gå med i Tågsemesterklubben för att ta se Tågsemestertimmen! 
🚆🏖️♣️😎🤓

Bli medlem i Tågsemesterklubben här och få en direktlänk till Tågsemestertimmen.  


Organiserades av

Andreas Sidkvist andreas@tagsemester.nu

Andreas Sidkvist är återigen projektledare för Tågsemesterdagen. Förra träffen lockade över 1000 personer som ville få inspiration att ta tåget på sina nästa semester. 

Andreas arbetar även med webbdesign och kommunikation och hans vanligaste tågsemesterresa är när han tar nattåget till svärföräldrarna i Lappland. 

Tågsemesterdagen görs genom Andreas och Susanna Elfors gemensamma företag Kadunk. Förutom event som Tågsemesterdagen och Tågkonferensdagen gör Kadunk också gruppresor med tåg och håller föredrag. 

Kontakta oss gärna för frågor, samarbetsförslag, om du vill bli partner eller uställare, intervjuer eller pressackreditering!

Susanna Elfors susanna@tagsemester.nu

Susanna Elfors är KTH-doktorn som startade Facebookgruppen Tågsemester för sex år sedan efter en gruppresa med tåg till Italien.  Sedan oktober 2018 så driver hon även företaget Kadunk tillsammans med Andreas Sidkvist för att få fler att ta tåget. 

Genom Kadunk har Susanna varit medarrangör av gruppresor till Lofoten i Norge och Gardasjön i Italien. Hon håller även föredrag runtom i Sverige där hon berättar om den blomstrande tågreserörelsen. 

Tillsammans med Eva Wrede gav hon under 2019 ut antologin Tågsemester som samlar 24 reseberättelser från folk som tagit tåget. Kontakta henne gärna angående gruppresor eller föredrag!